[Tips Internet Marketing] – MEMBINA LIST Part 2

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Seperti yang saya janjikan, saya akan ulas dan
terangkan kepentingan “membina list” dengan lebih
lanjut untuk info kali ini.

Saya akan berikan beberapa contoh (business case)
yang dengannya anda akan lebih mudah
memahaminya dan memulakannya.

Anda dah bersedia? Bagus…

Membina List

 

Mari kita mulakan!

Oh ya! Sebelum tu, secara ringkasnya apa yang
akan anda pelajari dari e-kursus ini
adalah seperti berikut:-

Simple sahaja…

[+] Kepentingan “Membina List”
[+] Mengenal pasti “Niche Markets”
[+] Dapatkan Produk yang menguntungkan
[+] Membina Squeeze Page (untuk membina list)
[+] Auto-Responder (Follow-up mesej)
[+] Jual Produk

Kesemua aspek di atas akan saya terangkan satu
persatu pada tips-tips yang akan mendatang.

Jadi jangan ke mana-mana, teruskan bersama saya 

Intipati pada tips
yang lepas menekankan sekiranya anda
tidak “membina list”, sebenarnya anda
tidak membina perniagaan internet
anda sendiri tetapi membina
perniagaan internet orang lain.

Anda setuju??

Salah satu perkara yang SANGAT penting di dalam
perniagaan internet adalah bagaimana untuk
membawa “targeted visitor” iaitu mereka yang
memang berminat pada service atau produk ke laman
affiliate yang anda pasarkan.

Ia bukan satu usaha yang mudah terutamanya pada
“newbie” malah pada “experience Internet
Marketers” sekalipun. Ia memerlukan masa, tenaga
dan wang ringgit.

Jadi katakanlah sekarang ini, untuk membawa
trafik ke produk affiliate yang di tawarkan,
anda membeli ruangan iklan, optimise
blog, buat link exchange, anda beli
trafik dari Google, Yahoo, MSN dan buat pula
iklan di Ezine dan sebagainya.

Semua trafik ini anda bawa ke
“Merchant Website” melalui link affiliate
anda dengan harapan mereka akan
membeli produk yang anda pasarkan dan
dengan itu anda akan mendapat
komisyen hasil dari setiap jualan.

Walaupun tidak dinafikan anda akan
mendapat komisyen yang LUMAYAN…

TETAPI sebenarnya anda tidak membina
perniagaan internet anda sendiri
tetapi perniagaan internet orang lain, sekiranya
anda TIDAK membina list terlebih
dahulu.

Apa yang anda lakukkan di atas hanya
membawa visitor ke laman web jualan affiliate
(merchant website) melalui link affiliate
anda.

Apakan yang akan terjadi sekiranya
anda tidak lagi mendapat trafik?
“Sales” pun akan terhenti dan tidak lagi mendapat
komisyen.

Baik!, sekarang ini kita lihat contoh…

Katakkan disini anda mempromosikan
Produk “Yeast Infection” dengan komisyen usd
$20.07 (RM 78) atas setiap jualan yang
anda hasilkan.

Laman web jualan (Merchant Website)

—> YeastInfectionNoMore.com

Anda akan diberikan satu affiliate
link yang unik setelah anda mendaftar
sebagai affiliate

Link Affiliate:-
—> http://www.yeastinfectionnomore.com/Yeast-Infection-Candida-Video.php?hop=nesh88

Apabila visitor klik link affiliate yang
anda pasarkan berkenaan “Yeast
Infection”, mereka akan dibawa ke laman web
jualan YeastInfectionNoMore.com dan sekiranya
mereka berminat dan membeli produk tersebut, maka
anda akan mendapat komisyen sebanyak
RM78 instantly.

Masih ingat lagi pada tips yang lepas saya
katakan, purata hanya 5% visitor yang akan
membeli ketika itu dan apa jadi dengan 95%
visitor yang lain?

Ini apa yang anda perlu lakukan,
iaitu membina squeeze page untuk mengumpul nama
dan alamat address mereka yang berminat sebelum
melakukan “direct promotion”.

Contoh squeezepage:

—->> http://duithandphone.shnes.com/

Ini sebagai contoh sahaja.

(teknik ini adalah untuk mendapatkan trafik dari FB)

Walaubagaimanapun, anda boleh gantikan button
Pay with a tweet dengan maklumat email pengunjung

Offer mereka maklumat percuma berkenaan “Yeast
Infection” untuk membina “TRUST” dan
“Credibility” anda dan kemudain baru
lakukan promosi terhadap produk
YeastInfectionNoMore.com melalui link affiliate
anda. Dari masa ke semasa
anda boleh melakukan follow-up kepada
mereka.

Kebaikannya bukan sahaja jualan anda
akan lebih tinggi kerana mereka telah mempercayai
anda bahkan anda juga
dapat membina list dengan pengunjung yang berminat
dengan permasalahan di kalangan wanita iaitu
“Yeast Infection”.

Pada masa hadapan anda boleh membuat
produk anda sendiri dan menjual
kepada mereka dengan 100% keuntungan.

Saya berharap anda dapat memahaminya
dan mula membina list anda.

Okay, pada tips yang akan datang saya akan mengulas dan
memberikan tips bagaiaman untuk melakukan “Niche
Market” research yang menguntungkan.

Jumpa lagi:)

Membina List Dengan Blog

[Tips Internet Marketing]

Assalamu’alaikum & Salam sejahtera..

CUBA anda fikirkan, apakah ASSET perniagaan
internet yang sebenarnya?

[+] Goole Adsense?

Jawapan TIDAK, apakah yang akan berlaku kepada
pendapatan anda sekiranya Google Inc
membuat keputusan untuk tidak meneruskan program
Google Adsense atau menutup akaun Adsense
anda. Segala pendapatan Adsense akan
berakhir.

[+] Affiliate Program?

Jawapannya pun juga TIDAK,  apakah yang akan
berlaku sekiranya empunya affiliate program
tersebut tidak lagi mahu meneruskan jualan produk
mereka. Segala pendapatan Affiliate
anda juga akan berakhir.

Berikan TUMPUAN! PENTING sangat!

cover bina list

Sila baca ini dengan penuh TUMPUAN,
asset perniagaan internet anda yang paling
penting ialah “LIST BUILDING” iaitu membina list
subscribers sendiri.

“List building” adalah satu proses di mana
anda mengumpulkan maklumat iaitu
“nama” dan “alamat email” pengunjung yang datang
ke laman blog anda melalui “web form”
dan membina hubungan baik dengan subscriber ini.

Bayangkan sekiranya anda mempunyai
10,000 subscribers list. Setiap kali
anda publishkan artikel yang baru
di laman blog, lakukan broadcast untuk menjemput
10,000 subscribers ini untuk membaca artikel di
blog tersebut ini bermakna anda akan
mendapat “repeat visitor” ke laman blog tersebut
dan potensi untuk 10,000 subscribers ini
melakukan klik pada Adsense di blog ini juga
begitu tinggi.

Itu Adsense…

Bagaimana pula dengan Affiliate?

Katakan anda mempromosikan produk
affiliate yang mana anda akan dibayar
sebanyak usd $47 sebagai komisyen untuk setiap
jualan.

Anda rekomen produk ini kepada
10,000 subscribers dan walaupun hanya
2,000 orang membeli produk tersebut maka
anda akan mendapat keuntungan
sebanyak (usd $94,000) instantly!

Mungkin 2,000 banyak sangat, katakan 200
subscriber membeli, anda masih boleh
menjana pendapatan sebanyak usd $9,400 instantly!

Ini saya belum sentuh berkenaan penjualan produk
sendiri yang 100% profits.

Okay nesh! Saya dah baca dan mula faham, apa yang
perlu saya lakukan sekarang?

Begini…(lihat bahagian akhir tips ini)

TETAPI sebelum itu…

Fahamkan betul-betul apa yang saya ingin ulaskan
di sini tentang kepentingan “Membina List”.

Membawa trafik (pengunjung) ke laman web atau
blog bukan satu usaha yang mudah, ianya
memerlukan masa, tenaga dan juga wang ringgit.

Katakan lah anda berjaya membawa
pengunjung ke laman web anda, tidak
kiralah sama ada anda meletakkan
Adsense, menjual produk sendiri mahupun
mempromosikan affiliate…

BUKAN 100% mereka yang datang itu akan membeli
atau setuju dengan produk affiliate yang
anda tawarkan.

Standard purata hanya dalam lingkungan 5% yang
akan membuat pembelian ketika itu juga.

Apa jadi dengan yang 95% lagi?

PENTING!… jangan biarkan mereka pergi begitu
sahaja, offer mereka sesuatu yang percuma sebagai
contoh:-

[+] Laporan Percuma
[+] Ebook Percuma
[+] Tips Percuma
[+] Newsletters Percuma
[+] Modul Percuma

“Capture” nama dan alamat email mereka untuk
anda membuat “follow up”.

Pengunjung tidak akan menolak kalau
anda berikan sesuatu yang PERCUMA!

Perkataan ~PERCUMA~ ini penting!

Lazimnya pengunjung tidak akan membeli pada
kali pertama mereka datang ke sesuatu laman web
itu.

Mengikut kajian, potential customer akan membeli
selepas 7 ~ 9 kali follow up yang mereka terima.

Sebab itu adalah penting akan penggunaan
“autoresponder” dalam perniagaan internet.

Oh! saya rasa tips kali ini dah terlalu panjang :-)

Saya sepatutnya menceritakan apakah yang
anda patut lakukan.

OKAY, saya akan ulas sikit lagi
kepentingan membina list dan apakah yang patut
anda lakukan…

Insyaallah saya akan terangkan dengan lebih
terperinci pada tips yang akan datang.
Saya akan ulas topik bagaimana
untuk mencari “Niche Market” yang “profitable”
di mana terdapat “Hunger Buyer” (Produk yang
memang orang nak beli)

Terima kasih kerana membaca sehingga akhir
dan berharap anda mendapat manfaat
dari tips yang saya kongsikan.

Salam Maulidur Rasul..

Adakah Fans Anda Berkualiti atau Sebaliknya??

Bila saya lihat balik hari ini ramai lagi yang masih belum boleh tarik banyak fans atau like di fanpage bisnes masing-masing. Mungkin ada yang belum faham kenapa kita perlukan Fans atau Like yang banyak di Facebook Fanpage. Walaupun dah dikongsikan bermacam jenis teknik tapi masih lagi tak dapat buat apa yang dikehendaki.

Kali ni saya cuba terangkan secara ringkas bagaimana anda boleh dapatkan Fans atau Like di Fanpage dengan konsisten setiap hari.
Tapi sebelum tu anda perlu faham kenapa kita perlukan banyak fans di Fanpage bisnes kita.

Konsepnya senang sahaja, semakin banyak fans semakin tinggi prospek untuk kita buat jualan melalui fanpage (Ingat tak hipotesis ini?) tetapi masih ramai jugak yang salah anggap bahawa dengan banyaknya fans, jualan bisnes anda akan mencanak. Anda sebenarnya perlu tahu tentang situasi Fans ini..

Ada dua jenis situasi yang akan anda hadapi untuk tarik fans atau prospek supaya like fanpage bisnes kita:

  • Fans yang berkualiti (Targeted)
  • Fans yang tidak berkualiti ( Non-targeted)

Dengan penerangan yang macam ni pun ramai lagi yang tak faham..hehe.. Ok saya huraikan satu persatu. Fans yang berkualiti ni adalah fans yang berminat dengan produk yang kita jual manakala fans yang tidak berkualiti adalah fans yang tidak berminat dengan produk yang kita jual. Saya akan bagi situasi yang lebih mudah untuk anda faham lagi.

Bayangkan anda ada sebuah fanpage bisnes di Facebook. Anda perlukan fans untuk jalankan bisnes anda. Mana satu yang anda mahukan jika saya berikan dua pilihan ini:

  • 1000 fans yang berkualiti
  • 1 juta fans yang tidak berkualiti

Mungkin jika dilihat sekali imbas, anda akan pilih yang mempunyai jumlah fans yang ramai iaitu pilihan kedua. Tapi di sini ramai yang silap sebab pilihan pertama sebenarnya yang akan lebih berikan bisnes anda impak yang bagus dari segi jualan. Walaupun dengan jumlah yang sikit, tapi mereka semua adalah fans yang berminat dengan produk yang anda jual atau mereka yang mempunyai interest yang sama dengan anda. Jadi, mana datangnya kedua-dua jenis fans ni?

Dalam artikel ni, saya nak terangkan tentang 1 juta fans yang tidak berkualiti terlebih dahulu okay..:)

Anda mungkin pernah lihat popup yang memaksa anda untuk klik like button di beberapa blog di luar sana kan?? Ini sebagai contoh.. pemilik blog cuba menggunakan aplikasi untuk blog supaya pelawat klik LIKE terlebih dahulu untuk teruskan bacaan di blog mereka dan ini saya namakan LIKE secara PAKSA.. Kalau pelawat tu taknak like, kena tunggula sampai 1000 saat…sanggup ke orang nak tunggu?…akhirnya mereka like la page tu tanpa sukarela.

Dulu memang bagus ada like banyak-banyak ni, tapi sekarang ni bila dikaji balik, kalau fanpage kita dapat like yang macam ni, ia lagi merugikan sebab fans yang kita dapat adalah hasil daripada ‘kena paksa’…oh goshhh.. Pada pendapat saya, untuk buat bisnes yang serius di fanpage ini bukan caranya. Mungkin anda pernah alaminya kan…apa perasaan anda?

Walaupun sejuta like sekalipun, ia tidak membantu untuk jual beli produk kita di fanpage. So, sekarang anda mungkin dah faham kan Fans atau Like yang tak berkualiti (non targeted) tu macam mana..:) Sekurang-kurangnya pemilik blog ni boleh letak butang ‘Skip‘ atau masa yang ditetapkan tu tidak terlalu lama sebab kita perlukan LIKE yang ‘ikhlas’ dari seseorang.

Alright, yang seterusnya..fans atau like yang berkualiti. Ini yang kita semua nak. Mereka yang menjadi fans kita adalah mereka yang berminat dengan produk kita dan juga mempunyai minat yang sama dengan kita atau Niche kita. Walaupun dengan jumlah yang sikit, tapi boleh berikan pulangan yang lumayan. Perkara penting yang anda kena tahu tentang Fans yang berkualiti ini adalah:

  • Fans yang berkualiti = Hubungan yang ikhlas
  • Fans yang berkualiti = Pulangan lumayan
  • Fans yang berkualiti = Jimat duit

Sebenarnya dengan adanya fans berkualiti ni, ketiga-tiga aspek yang saya sebut kat atas tu adalah realitinya. Bila anda punyai fans yang berkualiti ia akan lebih senang untuk anda berinteraksi dengan mereka semua…Jadi, Facebook sangat pentingkan Engagement di Fanpage kita untuk menilai bahawa fanpage kita itu aktif atau pun tidak. Dengan adanya fans berkualiti, lebih senang untuk anda nak menjual sebab mereka dah percayakan anda dengan bina hubungan yang ikhlas tadi dan anda dapat pulangan yang lumayan bukan.. Dan yang terakhir, anda dapat jimatkan duit sebab anda hanya fokuskan kepada mereka yang betul-betul berminat dengan produk anda sahaja dengan melakukan pengiklanan atau Facebook Ads.

Ok,saya harap anda dah faham apa yang saya ingin sampaikan dengan dua jenis fans di atas. Jadi buatlah pilihan anda sendiri dan saya yakin anda tahu mana satu nak pilih kan..hehe. Yang penting.. JANGAN PERCAYA KEPADA NOMBOR!

Seminar FB Ads Missing Chapter 2014

Satu-satunya Bengkel FB Ads yang saya sangat rekomenkan
untuk BOOMkan bisnes anda…

FB Ads Missing Chapter

page-post3

Jangan abaikan bengkel ini jika anda benar-benar
mahu LEDAKKAN jualan produk anda di Facebook.

1

2

Bukan calang-calang orang,
Sifu Jamal akan TURUN PADANG dan berikan anda ilmu terbaik.
Sudah ramai pelajar beliau mencapai angka yang gila-gila dalam
jualan produk masing-masing.

Harap anda tidak abaikan bengkel ini.. The best ever!

Untuk detail mengenai bengkel ini, sila lihat pautan di bawah..

—> http://bit.ly/tsunamifb
—> http://bit.ly/tsunamifb
—> http://bit.ly/tsunamifb

Bisnes Affiliate | Mengapa Saya Suka Affiliate???

Alhamdulillah, di mana ada kemahuan di situ ada rezeki. Percubaan pertama saya dalam affiliate ternyata tidak sia-sia. Bagi saya yang masih baru dalam bisnes affiliate, income RM435 dalam tempoh 20 hari tidaklah terlalu besar jika nak dibandingkan dengan income otai IM yang lain seperti Najib Assadok, Affendi Hussin, dan Wazeen Azizan yang turut sama JV cabaran affiliate tersebut.

affiliate income

Saya ingin kongsikan pendapatan saudara Affendi Hussin, salah seorang JV dalam cabaran affiliate, di mana beliau dah sapu bersih komisyen ratusan ringgit setiap hari dan BERIBU ringgit dalam masa beberapa hari saja.

Saudara affendi masih berupaya mengekalkan kedudukan terbaik dalam carta cabaran affiliate dan beliau juga dah layak menang TV LED Toshiba..

affiliate income1

Ini antara sebab kenapa saya sangat sukakan affiliate, tanpa perlu produk sendiri, tanpa perlu buat website malah tak perlu keluarkan sesen pun.. Seronok rasanya bila dapat menjana pendapatan yang lumayan, walaupun secara santai dan ketika saya sedang bercuti bersama keluarga baru-baru ni.

Susah ke buat affiliate ni?
Susah kalau tak tahu, tetapi mudah je kalau dah tahu..

Dengan affiliate kita tak perlu nak susah payah, hanya promosikan produk produk orang lain, dan ting-ting-ting, kita dapat komisyen. Fokus kita cuma 1 saja, iaitu PROMOSI..

Saya pun hanya guna 1-2 teknik promosi saja, senang-senang saja dapat duit. Bila dah menguasai teknik promosi, secara tak langsung anda mampu untuk jual apa saja di internet dan hasilkan pendapatan ribuan ringgit..

Lihat apa kata mereka yang dah berjaya menjana pendapatan dengan affiliate…

—-> http://tinyurl.com/bonusaffiliate
—-> http://tinyurl.com/bonusaffiliate
—-> http://tinyurl.com/bonusaffiliate

Bisnes Ebook – Bisnes Paling Mudah dan Terbaik

Assalamualaikum dan Salam sejahtera…

Hari ini saya ingin kongsikan tips bagaimana nak cari bisnes yang paling mudah untuk hasilkan income online.

Jika kita lihat bisnes sekarang ini, produk digital atau ebook adalah cara paling lumayan dan paling cepat nak dapatkan hasil dari internet. Tetapi ramai yang tidak tahu nak buat terutama nak mencari idea, tak tahu nak buat marketing dan tools yang tidak cukup.

Di sini saya nak kongsikan kepada anda, bagaimana anda boleh hasilkan jualan ebook(sendiri) secara underground sebanyak RM25,000 dalam masa kurang 7 bulan tanpa ber”JV”. Mudah sahaja.. tanpa guna FBads dan sebagainya. Hanya pemasaran percuma sahaja. Keuntungan 100%.

Jika anda bersedia, anda boleh lihat pada link di bawah..

—> http://www.tinyurl.com/ebookpanas
—> http://www.tinyurl.com/ebookpanas
—> http://www.tinyurl.com/ebookpanas
 

Selamat Mencuba